måndag 22 december 2008

Tänkvärt i juletider

Jag blir inte förvånad, mer förbannad. Efter en "rättegång" som absolut inte ska kallas för rättegång har en fackligt aktiv lärare i Iran blivit dömd till döden för hot mot den nationella säkerheten.

Den 25 februari 2008, dömdes Farzad Kamangar till döden för att ha "hotat den nationella säkerheten" och för "fientlighet mot Gud" (moharebe). Kamangar arbetade som lärare och var människorättsaktivist är anklagad för att vara terrorist och kopplad till PKK. Men enligt hans adviokat finns inga bevis överhuvudtaget för att han ska ha hotat den nationella säkerheten. hans advokat var heller inte ens tillåten att försvara honom. Advokaten Khalil Bahramian säger också att Farzad’s rättegång inte utfördes i enlighet med artikel 168 i den iranska konstitutionen: “Political and press offences will be tried openly and in the presence of a jury, in courts of justice.” I det här fallet fanns bara en domare som läste igenom målet på ferm minuter och den åtalade var inte tillåten att tala.

En stödkommitté bildades 21 juli 2008 för att se till att Kamangars mänskliga rättigheter tillgodosågs och för att genom lagliga metoder försöka få hans dödsdom tillbakadragen. Medlemmar var bland andra personer från lärarfacket, tidigare kollegor och advokater specialicerade på mänskliga rättigheter inklusive Nobels fredspristagaren Shirin Ebadi. Detta slutade tyvärr med att fler perosner blev arresterade och fängslade. Familj och vänner till Kamangar blir konstant hotade via telefonsamtal från högt uppsatta tjänstemän.

Farzad Kamangar blir torterad i fängelset och nekad medicinsk vård. Senast hans familj var tillåtna att besöka honom var hans skador så svåra att han inte kunde tala.

Världen är full av ondska. Trots att julen och glädjens tid närmar sig för många är det dock en stor del av världen som får fira en jul fylld av smärta och lidande.

Klicka på nedanstående länk för att göra en liten insats för en stor sak för Farzad Kamangar.

Save the life of Farzad Kamangar...

Inga kommentarer: